Jakými cukrovinkami uplácely naše prababičky ježíška?

Víte, kterými cukrovinkami „uplácely“ děti ježíška dříve?

Každá kultura s sebou nese své vlastní tradice a zvyky. My jsme pro ty z Vás, kteří mají za svou tradici nakrmit ježíška (popř. Santu Clause), aby na ně o Vánocích nezapomněl, připravili několik tipů na výborné a podle starých receptů vyrobené cukrovinky. A abychom Vám to pečení ještě více obohatili, rozhodli jsme se tyto recepty citovat ze staré kuchařky, a to se vším všudy.

1. Medový perník

· Jak říká rada zkušené kuchařky: při výrobě medového pečiva musíme býti velmi opatrnými, jak při přípravě těsta, tak při používání přísady do těsta. Přidaná soda nebo sůl z jeleního rohu musí býti dobře rozpuštěná a důkladně v těstu rozmíchána. Zvláště sádlo nebo máslo. Prve, než pečeme všechno těsto, dáme péci jen kousek, abychom poznali, je-li těsto dosti pevné, anebo máme-li přidati ještě mouky (Také si říkáte, prostě to smíchám a dám celé do trouby – ono to nějak dopadne? Tak vidíte, jak pečlivé byly hospodyňky dříve). Horkého medu a 500 gr cukru se smíchá se ¼ l vody a na husto svaří až do odpěněn, při čemž se pěna sbírá. Když je to dosti husté, což se pozná, když hmota svařená se táhne jako nitě, odstaví se od ohně, pak přidá se hrst mouky a náležitě se promíchání. Pak se k tomu přidá 375 gr sekaných mandlí, něco mála kůry citronu, 15 gr skořice, trochu hřebíčku, 30 gr pomerančové kůry, 15 gr potaše v třešňovém lihu rozpuštěné a na konec 1 kg mouky. Těsto se pak dobře propracuje, ponechá ve studenu do druhého dne, upraví pak do rozličných tvarů a upeče.

2. Medový marcipán

· 500 gr horkého medu smíchá se se 125 gr cukru. Po vychladnutí přidá se 1 kg mouky, 3 vejce se 125 gr cukru smícháme, trochu soli z jeleního roku, 15 gr skořice, něco hřebíčku, 125 gr citronátu, 200 gr dobře sekaných mandlí a vše důkladně se promíchá a uhněte. Hotové těsto se na pleci velmi tence a v horké troubě upeče. Upečené se rozetře a potře horkou cukrovou vodou nebo vejcem a šťávou z citronu.

3. Čokoládové koláčky

· 10 dkg strouhaných mandlí loupaných, 10 dkg cukrové moučky, 2 tabulky strouhané čokolády zpracují se s 2 bílky v tuhé těsto. Tvoří se z něho malé kuličky, které se sploští a uprostřed udělá se důlek, takže povstanou malé koláčky, které se na papíru cukrem sypaném nechají přes noc schnouti, Druhý den vyplní se dolíčky citronovou polevou.

Tak co na to říkáte? My si myslíme, že recepty budou výborné a velice poctivé, ale není nad dnešní jednoduché recepty, kdy vše smícháme a dáme péct, že?:)

Ohodnoťte tento článek
  • Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení uživatelů: 5.0 (2 hlasů)
Posílám