Kapr na vánoce? Ale co když ryby nejíte? Co takhle zkusit krocana?

Je libo na vánoce místo kapra například libového krocana?

Krocan je velmi oblíbený v USA jako hlavní chod u štědrovečerní večeře. Jak upéci krocana aneb jak to dříve pekly naše prababičky.

Krocan – jsou rodiny, kde krocan nebo krůta na vánočním stole nesmějí chyběti, mimo ryby a vánočky. Tvrdí se, že krocan má trojí maso, které se rovná hovězímu, telecímu a vepřovému. Krocana můžeme různými způsobem připravit a plnit různými nádivkami, jako je kaštanová nádivka, mandlová či lanýžová a nebo nádivka z husích jater atd.

Máme pro Vás několik možností jak si krocana připravit.

Pečený krocan: Očištěný krocan se nasolí po povrchu i vevnitř, krocana hojně můžeme hojně vycpat slaninou nebo ho obalit v másle potřeném papíru a peče se 1,5-2 hodiny. Je-li starší, doporučuje se, aby se napřed dusil a pak se dopekl v troubě. Upečený se vyndá z trouby a vkusně se položí na mísu, kde krocana vkusně ozdobíme špičkami zavařeného chřestu, kolečky mrkve a pečenými nebo vařenými míšenskými jablíčky. Jablíčka nesmějí být příliš rozpečená abychom mohli opatrně vyjmout dužinu a naplnit je zavařenými brusinkami nebo rybízem. ponecháme-li upečeného krocanu krk, ovineme jej rozstříhaným papírem jako manžetou.

Krocan s mandlovou nádivkou: Krocan se peče jako kuře nebo kachna. Utře se kousek másla přidají se 3-4 žloutky, 7 dkg strouhané žemle, 7 dkg strouhaných spařených mandlí, malinko květu, soli a kůry z citronu. Směs mícháme asi 10 minut aby se všechny chutě propojily, přidá se sníh ze 3 bílků a lehce se vmíchá do nádivky. Kdo chce, může vše dosladit lžící cukru a přidat trochu rozinek. Krocan se naplní, nebo se nádivka může péct samostatně a po té se s ní ozdobí již upečený krocan položený na míse. Můžeme také do nádivky přidat trochu mléka aby nám nádivka stačila k vyplnění celého krocana.

Krocan plněný kaštanovou nádivkou: Na velkého krocana budeme potřebovat asi 1 kg kaštanů. které oloupáme a uvaříme abychom z nich mohli odstranit druhou slupku, kaštany posypeme solí a plníme s nimi krk a prsa. Po upečení krocana kaštany vyndáme a dáme do horkého sádla, do kterého jsme dali trochu cukru a mouky a necháme je chvíli louhovat a přidáme trochu vody a dáme dusit. Nebo k plnění krocana můžeme použít kaštanovou nádivku, kterou takto upravíme. Utřeme kousek másla, přidáme asi 3 máčené dobře vymačkané žemle (housky) v mléce, jemně nakrájená telecí játra, 3 žloutky, trochu soli a pepře  a trochu paštikového koření. Naposled přidáme asi 60 dkg oloupaných a upečených kaštanů. Touto hmotou (nádivkou) naplníme krk a prsa krocana. Místo telecích jater můžeme dát husí játra.

Z receptů jedné prababičky.

Ohodnoťte tento článek
  • Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení uživatelů: 0.0 (0 hlasů)
Posílám