I potraviny v ledničce mají mít své konkrétní místo – víte, kam co patří?

Úno 12, 2015
5822 přečtení

Víte, že každá potravina by měla mít své konkrétní místo jak v ledničce, tak i v mrazáku? Je to dáno především tím, že každá potravina má své konkrétní nároky na vlhkost, která je v jednotlivých segmentech chladničky různá. Správným skladováním také prodlužujete údržnost potraviny, která si ponechává svou chuť a vůni o něco déle, než při špatném uložení v lednici.
Navíc také zamezíte tomu, aby potravinu napadaly různé mikroorganizmy. Jak informuje stránka „vím, co jím“, potraviny je nutné skladovat za správných teplot, které právě potlačují rozvoj mikroorganizmů. V praxi to znamená, že potraviny jako je např. maso, vejce, masné a mléčné výrobky skladujeme při teplotách pod 5°C. Takže se nezapomeňte podívat do lednice a zkontrolovat její teplotu.

V ledničce bychom měli nemyté ovoce a zeleninu skladovat ve spodní oddělené části. Většina lednic má dnes ve spodní části jeden, nebo dva boxy právě na ovoce a zeleninu. Také mívají jeden uzavřený box na maso, masné výrobky a ryby. Pokud ale box na maso chybí, skladujeme jej v zavřených nádobách a také ve spodní části. Potraviny nikdy nevrstvíme na sebe a lednici nepřeplňujeme. Nad boxem z masa poté v jedné polici skladujeme hotová jídla a nad nimi mléko a mléčné výrobky.  Do dveří poté ukládáme nápoje, vína, piva, kečupy, hořčice, dresinky, konzervy a kompoty.

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/plakaty/lednicka3.pdf

A když už jsme u té chladničky, víte, co do ní nepatří? Například jsou to rajčata, která většina z nás do ledničky ukládá v domnění, že jim to prospěje. Avšak je to přesně naopak. Rajčata bychom sice měli uchovávat v chladu, ale spíše ve sklepě nebo spíži.

Dalšími potravinami, které do chladničky rádi dáváme a nemají tam co dělat, jsou cibule a česnek. Cibuli skladujeme v suchu a temnu. Jenom cibuli, která nám zbyla při zpracování, ukládáme do obalu a poté do přihrádky na zeleninu, tedy do ledničky. Také banány bychom měli uchovávat v chladu ve sklepě nebo na jiném chladnějším místě, ale ne v chladničce. Dále sem nepatří brambory, čerstvě sklizená jablka, bylinky, ale také chléb a jiné pečivo.