Zimní saláty ze zahrádky aneb jak to bylo před 50 lety.

Saláty zpestřují jídelní lístek, jsou chutné, zdravé a nenákladné. Saláty poskytují možnost, aby hospodyňka uplatnila své tvůrčí schopnosti v barevně harmonických výtvorech, které lákají chuť i zrak.

V zimě postrádáme zeleného salátu a rajských jablíček, fazolových lusků a jiných zelenin, jimiž jsme v létě obkládaly talíře s obědem ze své zahrádky. Zůstávají nám však věrné brambory, červená řepa, celer, mrkev, a zelí. I když se bojíme vyrábět ve své kuchyni chutné pokrmy ze zeleniny nebo z druhů jako jsou olivy, ořechy, ovoce, sýry jako tomu činíme v létě. Můžeme i stále v zimě vyrobit zajímavý salát ze své vlastní zimní zeleniny. Například bramborový salát připravíme z olejnatých brambor, okořeníme solí, pepřem a sekanou petrželkou. Polijeme směsí oleje a octa s kouskem cukru. Salát dáme odležet a před podáváním přilijeme olej nebo lžíci hovězí polévky aby nebyl salát suchý.

Jiný salát získáme, promícháme-li brambory s na tenko nakrájenými okurkami, nebo s nudličkami naložené barevné papriky. Můžeme též přidat na tvrdo vařené vejce, majonézu nebo jen hořčici. Kuchařky by měly opatrněji zacházet se sekanou cibulkou, která je sice zdravá, ale rozhodně nepatří mezi jemné příchuti v salátech. Jemnost získá, je-li uvařena v octě s kouskem cukru a potom teprve užita.  U nás je málo obvyklý též až zapomenutý salát z náhražky chřestu, černého kořene. Oškrábaný černý kořen se hodí do vody s citronovou šťávou, nakrájí se na malé kousky a prudce se uvaří ve slané vodě s přísadou octa nebo citronové šťávy, po té se zcedí, polije octem a olejem a opepří se.

Celer vaříme ve vodě oloupaný s octem a solí, nakrájený na plátky, okyselí se dá odležet. Ve všech salátech je dobré použít trochu citrónu místo octa a dobrý salát ochutíme skvěle i olejem. Zelný salát upravujeme ze spařeného zelí, posypaném trochou kmínu promíchaného s jablíčkem, politého octem a olejem. Cukr zjemňuje trochu nahořklou chuť. Přejeme Vám tedy dobrou chuť.

Tímto stylem si zapisovaly naše prababičky recepty zhruba před 50 lety. Zajímavé, že?

Ohodnoťte tento článek
  • Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení uživatelů: 4.7 (3 hlasů)
Posílám