Novinky Recepty Recepty jedné prababičky

Kapr na vánoce? Ale co když ryby nejíte? Co takhle zkusit krocana?

Je libo na vánoce místo kapra například libového krocana?

Krocan je velmi oblíbený v USA jako hlavní chod u štědrovečerní večeře. Jak upéci krocana aneb jak to dříve pekly naše prababičky.

Krocan – jsou rodiny, kde krocan nebo krůta na vánočním stole nesmějí chyběti, mimo ryby a vánočky. Tvrdí se, že krocan má trojí maso, které se rovná hovězímu, telecímu a vepřovému. Krocana můžeme různými způsobem připravit a plnit různými nádivkami, jako je kaštanová nádivka, mandlová či lanýžová a nebo nádivka z husích jater atd.

Máme pro Vás několik možností jak si krocana připravit.

Pečený krocan: Očištěný krocan se nasolí po povrchu i vevnitř, krocana hojně můžeme hojně vycpat slaninou nebo ho obalit v másle potřeném papíru a peče se 1,5-2 hodiny. Je-li starší, doporučuje se, aby se napřed dusil a pak se dopekl v troubě. Upečený se vyndá z trouby a vkusně se položí na mísu, kde krocana vkusně ozdobíme špičkami zavařeného chřestu, kolečky mrkve a pečenými nebo vařenými míšenskými jablíčky. Jablíčka nesmějí být příliš rozpečená abychom mohli opatrně vyjmout dužinu a naplnit je zavařenými brusinkami nebo rybízem. ponecháme-li upečeného krocanu krk, ovineme jej rozstříhaným papírem jako manžetou.

Krocan s mandlovou nádivkou: Krocan se peče jako kuře nebo kachna. Utře se kousek másla přidají se 3-4 žloutky, 7 dkg strouhané žemle, 7 dkg strouhaných spařených mandlí, malinko květu, soli a kůry z citronu. Směs mícháme asi 10 minut aby se všechny chutě propojily, přidá se sníh ze 3 bílků a lehce se vmíchá do nádivky. Kdo chce, může vše dosladit lžící cukru a přidat trochu rozinek. Krocan se naplní, nebo se nádivka může péct samostatně a po té se s ní ozdobí již upečený krocan položený na míse. Můžeme také do nádivky přidat trochu mléka aby nám nádivka stačila k vyplnění celého krocana.

Krocan plněný kaštanovou nádivkou: Na velkého krocana budeme potřebovat asi 1 kg kaštanů. které oloupáme a uvaříme abychom z nich mohli odstranit druhou slupku, kaštany posypeme solí a plníme s nimi krk a prsa. Po upečení krocana kaštany vyndáme a dáme do horkého sádla, do kterého jsme dali trochu cukru a mouky a necháme je chvíli louhovat a přidáme trochu vody a dáme dusit. Nebo k plnění krocana můžeme použít kaštanovou nádivku, kterou takto upravíme. Utřeme kousek másla, přidáme asi 3 máčené dobře vymačkané žemle (housky) v mléce, jemně nakrájená telecí játra, 3 žloutky, trochu soli a pepře  a trochu paštikového koření. Naposled přidáme asi 60 dkg oloupaných a upečených kaštanů. Touto hmotou (nádivkou) naplníme krk a prsa krocana. Místo telecích jater můžeme dát husí játra.

Z receptů jedné prababičky.

Magazín pro ženy

Magazín pro ženy

About Author

Leave a comment

Mohlo by se vám také líbit

Novinky Rodina

Vánoční tradice – Stále jsou součástí Vašich vánoc?

Vánoční tradice – 1. Pouštění skořápkových lodiček po vodě Také si matně vzpomínáte, jak jste jako malé děti pouštěly po
Novinky

Přemýšlíte jak vymalovat pokoj, ale stále se nemůžete rozhodnout?

Víte, jakou barvou vymalovat jednotlivé pokoje pro útulný domov? Také občas přemýšlíte, že by ty zdi, na které denně koukáte,